Terugleververgoeding voor zonnepanelen levert amper nog iets op, en wat je er kan aan doen
De terugleververgoeding die zonnepaneel-eigenaars krijgen, is vorig jaar veel “sterker gedaald dan de elektriciteitsprijs”, waarschuwt de VREG, de Vlaamse energiewaakhond. Een nieuwe stijging is onwaarschijnlijk, dus roept de VREG eigenaars op het geweer van schouder te veranderen.
Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, kan van zijn energieleverancier een ‘teruglever- of injectievergoeding’ krijgen. Dat is een financiële compensatie voor de stroom die je zonnepanelen hebben opgewekt, maar die je niet gebruikt en dus op het net wordt gezet.
Die vergoeding is nooit een grote vetpot geweest. Met uitzondering dan van 2022, tijdens de energiecrisis: wie in september 2022 een teruglever contract afsloot, kreeg toen gemiddeld een halve euro per kilowattuur (kWh) die op het net belandde. Een absoluut record, weliswaar in tijden van peperdure energiefacturen. Maar vandaag lijkt het vet definitief van de soep. Zo stelt de VREG, de Vlaamse energieregulator, in haar Marktrapport vast dat de terugleververgoedingen in 2023 “gemiddeld gezien sterker daalden dan de gemiddelde elektriciteitsprijs.”
Geen beterschap in zicht
Terwijl de jaarlijkse elektriciteitsfactuur van een doorsnee gezin (exclusief heffingen, btw en nettarieven) zakte van gemiddeld 1.270 euro in januari naar 720 euro in december – een daling met 40 procent –, denderde de gemiddelde terugleververgoeding vorig jaar veel sneller naar beneden: van 0,15 begin het jaar naar 0,06 euro per kWh in december, een daling met 60 procent. Ook de eerste maanden van 2024 tonen absoluut geen beterschap: wie in maart een teruglever contract afsloot, kreeg gemiddeld zelfs nog maar 0,03 euro per kWh. De conclusie van de VREG: reken je best niet langer rijk aan de terugleververgoeding.
De VREG stelt vast dat de terugleververgoedingen in 2023 “gemiddeld gezien sterker daalden dan de gemiddelde elektriciteitsprijs”
Om verschillende redenen. Zo stelt de VREG vast dat het als consument niet langer evident is om voor de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding te kiezen. Veel leveranciers willen je pas een teruglever contract aanbieden als je bij hen ook elektriciteit afneemt. “En energieleveranciers combineren voordelige terugleveringscontracten vaak met minder voordelige afnamecontracten, of omgekeerd”, aldus nog de VREG.
Thuisbatterij
Daarom dat de VREG zonnepaneel-eigenaars oproept het geweer van schouder te veranderen. Zijnde, de terugleververgoeding te laten voor wat het ‘maar’ is. Injecteerde je in mei bijvoorbeeld 300 kWh, hou je daar met een terugleververgoeding van 0,05 euro amper 15 euro aan over.
Volgens de VREG moeten consumenten daarom voortaan “zo veel mogelijk gaan inzetten op het zelf verbruiken van hun geproduceerde elektriciteit. Want hoe meer je je verbruik laat samenvallen met de periodes waarin je zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit je dan moet afnemen van het net, wat resulteert in een netto kostenbesparing.” 300 kWh opgewekte energie zélf verbruiken in plaats van ze te moeten afnemen van je leverancier, levert immers een besparing op je energiefactuur op van zo’n 60 à 70 euro.
Zo optimaliseer je jouw zelfverbruik:
Oriënteer je zonnepanelen meer naar het oosten en westen, in plaats van pal op het zuiden
Overweeg een thuisbatterij of laadpaal om je zelfverbruik te verhogen
Kies voor dynamische tarieven en installeer een batterij en een Energy Management Systeem
Ook de Belgische federatie van energiebedrijven (FEBEG) zegt in een reactie dat een fors hogere terugleververgoeding nog weinig realistisch is: “We hebben vandaag in ons land al zo’n 10 gigawatt vermogen aan zonnepanelen, wat de komende jaren nog verder zal stijgen”, zegt directeur Marc van den Bosch. “Met vandaag al als consequentie dat we tijdens zonnige weekends met een overaanbod aan energie zitten, wat voor negatieve prijzen zorgt en waardoor energieleveranciers peperdure zogenaamde ‘onbalans facturen’ riskeren, omdat ze het evenwicht op het elektriciteitsnet verstoren.”
“Een forse hogere terugleververgoeding is weinig realistisch want we hebben vandaag in ons land al zo’n 10 gigawatt vermogen aan zonnepanelen, wat de komende jaren nog verder zal stijgen”
Zonnepanelen anders installeren
Ook FEBEG roept consumenten daarom op om de elektriciteit die hun zonnepanelen opwekken “zo veel mogelijk zélf te verbruiken. Wat kan helpen, is je zonnepanelen eerder oost-west, in plaats van pal op het zuiden te installeren. Op die manier vermijd je ’s middags een enorme piek aan opgewekte elektriciteit, die je op dat moment erg moeilijk zelf opgebruikt krijgt.”
Eerder zei energie-expert Joannes Laveyne (UGent) in onze krant dat hij er rekening mee houdt dat het injectietarief voor alle zonnepaneel-eigenaars straks dynamisch wordt: is er een overaanbod aan energie, moeten eigenaars van zonnepanelen op dat moment dan betalen om elektriciteit op het net te zetten.
De beste oplossing is een combinatie van dynamisch contract, een batterij en een Energie Management systeem (EMS)
Bron : Nieuwsblad 15/6/24 en eigen inzichten (Paul De Bruyne)
Commentaires