Kunnen zonnepanelen, gezien de voortdurende technologische vooruitgang en de volatiele energieprijzen, nog steeds beschouwd worden als een verstandige investering voor zowel je financiële welzijn als het behoud van het milieu?
Het is nu zomer en de energiecrisis is achter de rug.
De hoge energieprijzen zijn niet langer een bron van slapeloze nachten voor de meeste Belgen. Toch biedt het installeren van zonnepanelen aanzienlijke besparingen op je energierekening.
Zelf elektriciteit opwekken
Als je wilt besparen, is het opwekken van gratis elektriciteit met zonnepanelen een verstandige keuze. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die, zodra er zonlicht op valt, elektrische spanning genereren. Deze spanning, in de vorm van gelijkstroom, wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom die je thuis kunt gebruiken voor je elektrische apparaten. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Voor je zelf opgewekte elektriciteit betaal je gedurende 30 jaar minder dan 1 cent per kWh
Capaciteitstarief: een extra motivatie
Sinds de introductie van het capaciteitstarief is zelf elektriciteit opwekken nog aantrekkelijker geworden. Dit tarief berekent je energierekening op basis van je piekverbruik. Door de elektriciteit die je zonnepanelen overdag produceren direct te gebruiken, verminder je de belasting op het net en worden pieken afgevlakt. Lagere maandpieken leiden tot lagere energierekeningen. Je kan dit zelfs nog verder optimaliseren door het gebruik van een energie management systeem, kortweg EMS.
Verhoog je zelfconsumptie
Om optimaal te profiteren van je zonnepanelen, is het verstandig om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Tussen 11 en 15 uur wordt de meeste zonne-energie opgewekt, met een piek rond 13 uur. Vaak ben je op dat moment niet thuis en verbruik je geen stroom, waardoor een gemiddeld gezin slechts 30% van de opgewekte zonne-energie benut. Dit percentage kun je aanzienlijk verhogen door je zelfverbruik te optimaliseren, bijvoorbeeld door elektrische apparaten, boilers of warmtepompen juist op deze momenten in te schakelen.
Digitale meter en opslag van overtollige energie
Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen krijg je automatisch een digitale meter. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt voor de stroom die je daadwerkelijk van het elektriciteitsnet afneemt. Door optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen, blijft dit tot een minimum beperkt.
Wat je aan elektriciteit teveel produceert, gaat niet verloren. Je kunt overtollige stroom opslaan in een thuisbatterij om later te gebruiken. Heb je geen thuisbatterij, dan kun je de overtollige stroom terugleveren aan het net en verkopen aan je energieleverancier tegen een injectietarief.
Ideale combinatie: zonnepanelen, thuisbatterij en dynamisch tarief
Voor de beste resultaten combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij en kies je voor een energiecontract met een dynamisch tarief. Zo kun je je batterij opladen met netstroom wanneer de prijzen het laagst zijn.
Snelle terugverdientijd
Overweeg je de installatie van zonnepanelen, dan zul je je investering snel terugverdienen. Waar de terugverdientijd enkele jaren geleden nog 10 jaar bedroeg, ligt deze nu tussen de 5 en 8 jaar.
Kortom, investeren in zonnepanelen is een goede zet voor zowel je budget als het milieu!
Opmerkingen